Gastrointeriéry: Bistro a samoobsluha v brněnské fakultní nemocnici působí v bílé špitální mlze jako oáza

Duben 29, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Oldřich Hrb

Interiér bistra v bohunické nemocnici časem natolik zdegeneroval, že pacienti raději chodili za občerstvením do okolí. Po redesignu se zařízení opět stalo místem setkávání nejen pacientů s návštěvami, ale i zdravotního personálu. 

 

Brno – Bohunická nemocnice se formovala v letech 1968 až 89. Od té doby již většinu funkcionalisticky navržených detailů při modernizacích překryly nejrůznější podhledy a opláštění. Původní bistro a samoobsluha ve třetím nadzemním podlaží byly typickým příkladem necitlivého přístupu k veřejnému prostoru. Jasným cílem rekonstrukce bylo vytvořit zde opět příjemný prostor s posezením a dobrou kávou.

„Původní bistro, ukryté za nevkusně polepenou hliníkovou stěnou, vytahujeme do prostoru chodby a obohacujeme o sezení. To je obehnané regálovými stěnami ukotvenými v podlaze a překližkovými policemi s netradiční terakotovou laminací. Všudypřítomné pokojové rostliny a barevné akcenty vytváří oázu ve sterilní bílé nemocniční mlze. V rámci zadání projektu bylo nutné počítat s uzamykatelností celého prostoru, což jsme vyřešili posuvnými stěnami, které jsou součástí subtilních jeklových regálů. Ty jsou navrženy tak, abychom nenarušili požární řešení v budově a zároveň dostali do bistra denní světlo,” popisuje architekt Ondřej Saida. 

V návrhu záměrně pracuje s kontrastem stávajících prostorů nemocnice s nově navrženými konstrukcemi bistra. Konstrukční materiály nezakrývá, doplňuje je živou barevnou paletou, která ladí s původní mramorovou dlažbou na podlaze. V protikladu s ušlechtilou dlažbou a kamennými obklady záměrně používá levné stavební materiály – jekly, kari sítě, vlnité plechy a překližku – které lze citlivými úpravami povznést na jinou úroveň. 

V interiéru je kladen důraz na detail. Za zmínku stojí zkosené hrany stolů, na míru svařené stolové podnože, zelená čalouněná lavice s úložnými prostory nebo černé kruhové zásuvky. Prostory bistra na stěnách doplňují abstraktní malby od místní malířky Martiny Musilové, čímž se navazuje na dobrou tradici uměleckých děl ve sdílených prostorách nemocnice. Součástí provozu bistra je i samoobsluha. Za výdejním pultem bistra se nachází přípravna, sklad a zázemí pro zaměstnance.

Architekt Ondřej Saida na projektu spolupracoval s designérem Jakubem Macou ze steezy studia, konstrukce a židle Vitra dodala firma LINO Design, o zeleň se postarala Kvítka v bytě a logo, typografii a řezanou grafiku zařídil Leoš Dupal.

Autor: Jan Gerych