Gastrointeriéry: Ukaž jim svou snídani a studio mode:lina ti udělá restauraci se střešním barem

Populární polské studio mode:lina obohatilo budovu Concordia Design od MVRDV na Sladovém ostrově o prostorově variabilní restauraci v přízemí a plážový bar na střeše.

 

Wroclaw – Sladový ostrov ve Wroclawi je unikátní místo. Léta byl centrem pořádání různých nezávislých akcí místních umělců a muzikantů. Pak architekti MVRDV dostavěli fragment stavby z 19. století a vznikla polyfunkční budova Concordia Design, jež tento statut posunula na novou úroveň. K jednomu z nejnáročnějších úkolů – návrhu restaurace v přízemí přizval investor populární poznaňské studio mode:lina, jehož motto zní: Ukaž mi svou snídani a my ti ukážeme tvoji kuchyni.

„Chtěli jsme zachovat pocit prostoupení architekturou a zároveň poskytnout dost místa pro útulné, intimní prostory k různým setkáním, neformálním shromážděním a práci.“ uvedl architekt a spolumajitel mode:lina Pawel Garus.

Restaurace je na dostavěné straně budovy otevřené všemi směry, kde se interiér spojuje s venkovní vegetací. Zdůrazňuje to velký mural polské umělkyně Alicje Białe, jenž zároveň vzdává čest Michelangelově Sixtinské kapli.

„Mimořádná výška místnosti, tři ohromné skleněné fasády a monumentální mural na stropě jsou klíčové prostorové elementy, které zároveň představují mnohá omezení. Uspořádání interiéru v žádném případě nemělo představovat obyčejnou okrasu nebo konkurenci samotné architektuře. Jeho úkolem je vyplnit mezery, které zanechala.“ doplnil Jerzy Woźniak, architekt a spolumajitel mode:lina.

Lehkými formami vydláždila mode:lina cestu k vyrovnaným interiérům, které dokonale doplňují měřítko architektury. Úpravy prostoru do menších celků skýtají všemožné scénáře, které si tu hosté mohou rozehrát. Všechny prvky v novém prostoru restaurace jako světla, textury, barvy a tvary spolu dovedně interagují.

Otevřený prostor restaurace je rozdělený na menší kóje pomocí vysokých rostlin a nábytkem navrženým na míru. Prostor vyplnily vysoké stolky s integrovaným osvícením, menší stolky specifické konstrukce a závěsy volně splývajícími z kovových garnýží – vše prostor zútulňuje a vytváří intimní zákoutí. Ještě důležitější je, že se dá se vším snadno hýbat, takže je možné dispozice upravit podle ducha jakékoli akce.

V centru je rozsáhlý bar v podobě snadno dostupného ostrůvku. Je nesmírně důležitý obzvlášť v létě, kdy jsou široké dveře ve fasádě otevřené. Ocelová konstrukce baru umožňuje nejen skladování a nabídku širokého sortimentu alkoholu, zve dovnitř také obklopující přírodu.

Zadní stěna je oddělená velkou jídelní částí, která pod značkou Slodowa nabízí hostům výběr, který bude zbožňovat každý „foodie“. Barevné zónování dělí prostor na tři nezávislé gastronomické koncepty – každý má svou vlastní barvu, jež zároveň navazuje na mural nad sebou.

Otevřená terasa v horním patře Concordia Design je úžasná nástavba gastronomického konceptu dole. Ohniska jsou obří bar, tvarem zrcadlící ten dole v přízemí a velká posezení napodobující stadionové tribuny z překližky s natištěnými fragmenty muralu Alicje Białe. Architekti zde volně odkazují na přímořský styl jak materiály, tak volbou nábytku.

Foto MVRDV

Projekt: Concordia Design Wrocław - restaurace a střešní bar
Design: mode:lina™
Projektový tým: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Anna Kazecka-Włodarczyk, Joanna Lenart
Architektonický návrh: MVRDV
Lokace: Wyspa Słodowa 7, Wrocław
Dokončení:August 2020
Plocha: restaurace – 250 m2 / terasa – 600 m2
Foto: Patryk Lewiński
Spolupráce: ICON Concept / INTERIOR Group / DEMIURG / Q2 STUDIO

Titulní foto: MVRDV

Autor: Jan Gerych