Fabig snoubí víno s architekturou

České vinařství je oborem, který nesmírně rychle roste co do kvantity, tak naštěstí i kvality. Česká vína získávají věhlas doma i ve světe. Jak je to ale s architekturou vinařských objektů? Ruku na srdce, jejich úroveň je mnohdy přinejmenším diskutabilní.
Fabig snoubí víno s architekturou

České vinařství je oborem, který nesmírně rychle roste co do kvantity, tak naštěstí i kvality. Česká vína získávají věhlas doma i ve světe. Jak je to ale s architekturou vinařských objektů? Ruku na srdce, jejich úroveň je mnohdy přinejmenším diskutabilní. Existují ovšem výjimky i mezi vinaři, kteří podobu svého vinařství svěří architektovi. Jedním z nich je sedmadvacetiletý vinař Roman Fabig z Hustopečí

foto Jiří Hloušek

Jeho příběh je více než zajímavý – snoubí v sobě vinařskou moravskou tradici, zahraniční inspiraci a zkušenosti, a potřebu dělat víno jinak než je u nás zvykem. Obsah se promítá do obalu, kterou tvoří identita firmy Fabig – provedení vinět a lahví, také celého vinařství, které vyrostlo v  sousedství rozbořeného prasečáku.

Roman Fabig zadal projekt stavby svému dlouholetému příteli architektu Jakubovi Cahovi.

„Stěžejní bylo, že Roman přišel s jasnou představou, jak by vinařství mělo vypadat. Respektive, jak by určitě vypadat nemělo,“ popsal Caha. „Cílem bylo, aby hala nepřipomínala autoservis, ale evokovala něco ušlechtilejšího, a zároveň lidi trkla do očí,“ popsal Caha, který má výhodu, že pochází ze vinařského kraje a s výrobním procesem vína byl dobře seznámen, takže pro něj nebylo těžké navrhnout vnitřní dispozici haly. „Setkávám se s výrobou vína, pomáhám ve sklepě a není to první ani poslední vinařství, na kterém jsem se podílel,“ dodal architekt.

Halu tvoří ocelová montovaná konstrukce, podlahy pak epoxidová stěrka šedé barvy. Podlahy obsahují štěrbinový žlab nutný pro sanitaci sklepního hospodářství. Obdélníkový půdorys se člení do tří místností –  ke vstupní místnosti určené pro degustaci, která slouží ještě jako menší kancelář, patří malá kuchyňka, úklidová místnost, šatna a WC. Největší prostor vybavený vraty pro vjezd techniky obsahuje technologie pro výrobu vína. Zbylou část tvoří klimatizovaný sklad vína, které je uloženo v ocelových „klecích.“

„Na fasádu jsme použili antracitový PUR panel,“ uvedl Caha. Je tedy patrné, že i s přiměřeným rozpočtem lze dosáhnout výsledku, který kultivuje okolí.

Zajímavými detail představuje okenní rastr, který odhaluje chloubu každého vinařství – barikové sudy. Za pozornost stojí i bíle vyvedený minimalistický portál.

„S umístěním stavby mezi vepřínem, o jehož budoucnosti jedná vedení města a prodejnou elektromateriálu se nedalo mnoho dělat. V tuto chvíli se nicméně snažíme propojit další části výroby a skladování tak, aby komunikovaly se stávajícím provozem. Nechceme to lepit jako řada vinařů, které architektonické pojetí jejich provozu často nezajímá a soustředí se především na svůj produkt,“ uzavřel Caha.

JHP_5747

JHP_5948

JHP_5926

JHP_5976

JHP_5370

JHP_5972

 

JHP_6002

JHP_6011

JHP_6027

JHP_5590

Vinařství Fabig

Investor: Roman Fabig

Architekt: Jakub Caha

Projekt 2011

Realizace 2012

Foto: Jiří Hloušek

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies