Dům zeleniny umožňuje lidem farmařit i ve městě a bez zahrádky
- 27. prosince 2021
- Realizace
- Průmyslové
- autor: Jan Gerych
- Foto: Paul Lengereau

Městské zemědělství je nový trend, který reaguje na přelidnění, úbytek zemědělské půdy, zkracuje cestu plodin z pole na stůl a měšťanům nabízí uspokojení z komunitního koníčku.
ROMAINVILLE, PAŘÍŽ, FRANCIE – Od března funguje na pařížské periferii, ve čtvrti, která prochází celkovou regenerací, vertikální městská farma. Projekt má inkluzivní, solidární a ekologické cíle, buduje komunitu místních, kteří mají zájem o čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu a nebojí se ušpinit.

Radnice v Romainville se rozhodla budovat zemědělské projekty ve čtvrti již v roce 2013. V Cité Maraîchère – městě zeleniny se konečně zhmotňuje úmysl dát místu novou náplň a vybudovat zde udržitelnou a ekologickou potravinovou produkci. Architekti ilimelgo a secousses sem navrhli komplex vertikálních skleníků s odpovídajícím zázemím.

Cité Maraîchère je komunální zařízení, jež má za úkol nejen produkovat zdravé plodiny, má taky vzdělávací a komunitní aspekt. Komplex se skládá ze dvou křídel o šířce 7 metrů, výšce 15, resp. 24 metrů a délce 36, resp. 21 metrů. Přízemí je přístupné veřejnosti, nachází se tam dílny, vzdělávací skleník, tržnice a kavárna. V horních patrech se pěstuje a v suterénu jsou kapacity pro balení, chlazení, pěstují se tam houby a klíčí semena.

Architekti orientovali budovu tak, aby prosklené fasády vpouštěly co nejvíce jižního a jihozápadního slunce. Budova je navržená maximálně flexibilní, užívá modulárních prvků a vytváří ovladatelné bioklimatické prostředí. To zajišťuje termální obálka tvořená fasádou obloženou korkovými izolačními panely a ventilačním systémem. Samozřejmostí je zužitkování dešťové vody k zálivce.

Pěstuje se v bezpůdních kultivačních kádích v pěstebním substrátu, jenž se vyrábí z biologického odpadu. Uplatnění zde tak nachází také principy cirkulární ekonomiky. Zavlažování je naprogramované a pomáhá je řídit minimeteostanice. Topí se kotlem na dřevo. Cité Maraîchère je tak výjimečným příkladem kombinace high a low tech přístupů.

Zařízení vytvořilo pracovní místa, buduje know-how, produkuje plodiny, které si může veřejnost nakoupit v tržnici nebo formou předplacených bedýnek. Může je konzumovat i přímo v místní jídelně. Ta integruje sociální rozměr a nabízí jídlo za přijatelné ceny. Místní mohou docházet na workshopy a využívat komunitní kapacity, k nimž přibude i venkovní zahrada. Vedle moderního zemědělství tak projekt představuje i silného hráče na mapě místního společenského života.
