Družstevní development jako manifest dostupného bydlení aspiruje na objev roku EU Mies Award

Březen 24, 2022 | autor: Jan Gerych | Foto: Lluc Miralles

Družstvo architektů Lacol se soustředí na komunitní infrastrukturu pro udržitelný život potřebnou pro ekosociální přechod. Ve své čtvrti navrhli družstevní dům jako demonstraci řešení problému s dostupným bydlením. 

 

SANTS, BARCELONA – Družstevní dům La Borda vznikl z občanské protestní iniciativy. Nachází se v bývalé průmyslové zóně čtvrti Sants, která měla od schválení územního plánu v roce 1976 procházet revitalizací. Změny však tak dlouho blokovaly administrativní průtahy, až se sousedé vrhli do akce. 

V roce 2011 místní komunita obsadila na Carrer de la Constitució prázdnou parcelu číslo 11 a započal proces hledání jejího správného využití. Aktivisté dospěli k závěru, že čtvrť potřebuje především nespekulativní dostupné bydlení. Založili družstvo, které dalo požadavku konkrétní podobu. Pozemek nakonec získali od města do nájmu na 75 let a návrh s projektem nechali vytvořit architektonické družstvo Lacol.  

Lacol postavili úspěch celého podniku na třech principech. Za prvé nově definovali program kolektivního bydlení. V budově je 28 bytových jednotek po 40, 60 a 75 m2, které rozšiřují společné prostory pro pěstování komunitního života. Jde o prádelnu, velkou kuchyň s jídelnou, víceúčelové prostory, prostor pro hosty, zdravotní a pečovatelskou místnost, skladiště, dvůr a střechu. Vše se točí kolem ústředního dvora, velkého společenského prostoru, který odkazuje k pavlačím tradičně oblíbeným ve středním a jižním Španělsku. 

Za druhé hleděli na udržitelnost a ekologii. Stavěli s cílem co nejmenšího environmentálního dopadu jak během výstavby, tak v průběhu života budovy. Především se snažili dosáhnout největšího komfortu při minimalizaci spotřeby. Stlačili celkové náklady, aby zajistili dostupnost bydlení a vyloučili energetickou chudobu mezi obyvateli. Stavělo se na přesvědčení, že nejlepší je snížit vstupní požadavky všech environmentálních proměnných v domě obzvláště energie, takže optimalizovali stavební program budovy. Snížil se povrch domu, zřekli se podzemních garáží a díky pasivním technologiím se z dostupných zdrojů podařilo vytěžit maximum. Ve výsledku budova nespotřebovává téměř žádnou energii. 

Za třetí začlenili do procesu uživatele. S jejich participací se počítalo už v návrhové fázi, dále při výstavbě i následném bydlení. Společné přístupy k pojetí budovy se hledaly na workshopech, možnost zapojit se nechyběla na stavbě a po dokončení se družstvo ujalo správy. Vzhledem k modulární konstrukci budovy je možné v budoucnosti upravovat velikost a dispozice bytů. Spolupráce a komunikace mezi stávajícími i budoucími obyvateli je tedy zcela zásadní. Šestiposchoďová budova z CLT panelů je aktuálně nejvyšší dřevostavbou ve Španělsku a studio Lacol se s ní uchází o titul Objev roku v architektonické EU Mies Award. Výsledky budou známy v dubnu, o ostatních finalistech jsme psali zde.

Lacol

EU Mies Award

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies