Diamantový dům H77 s výhledem na moře září mezi skalisky

Květen 27, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Panagiotis Voumvakis

Řecké 314 Architecture Studio navrhlo rodinný dům ve skalách inspirovaný origami tak, aby skýtal ohromující výhledy z každého místa. 



Voula, Řecko – Čtyřpatrový rodinný dům H77 sedí na úpatí hory Hymettus ve Voule, jižním předměstím Athén. Je navržen jako 300 m2 extrovertního sídla s adaptabilními prvky a těží ze strategické pozice s výhledem na moře. Návrh je výsledkem přísných specifikací pozemku a obdivu k tradiční japonské technice origami. Skládané plochy a ostré hrany objemu interagují s okolním skalistým terénem a vegetací.     

Na první pohled se může zdát, že si diamantový tvar origami a prostředí odporují, po chvíli se však začnou doplňovat, aniž by jeden druhého přebíjel. Při podrobnějším ohledání zjistíme, že v některých případech je původní skalní terén zarovnán a slouží jako terasa, v jiných plynule přechází do budovy jako její integrální struktura. Snad nejdůležitějším prvkem kompozice je střecha. Díky jejímu hranolovitému tvaru se v interiéru objevuje nekonvenční geometrie. Symetrie zde navíc vybízí k obratu a obcházení po obvodu prostoru, takže jej obyvatelé mohou prozkoumávat z různých úhlů.   

Horní patro skryté ve střeše nese hlavní apartmán, prostřední patra obývací pokoje a další ložnice a na spodním patře najdete doplňkové místnosti a parkování. Vchází se z prvního patra. Krajinné rámování je z větší míry zachované, takže je vidět původní Hymettský vápenec. Dostupnost všech pater a zón zajišťuje schodiště vinoucí se kolem budovy. Na zadní terase, jež nabízí více soukromí, se rozprostírá venkovní trojúhelníkový bazén. V zahradě vysadili rostliny odolné místnímu klimatu jako doplněk púvodní vegetace. 

Výjimečné umístění stavby vedlo architekty k záměru dopřát domácím výhledy na Saronský záliv nebo horu Hymettus snad z každého místa v domě. Z toho důvodu vyplňují skládané plochy široké skleněné panely po celém obvodu. Před sluncem H77 chrání inovativní systém pohyblivých hliníkových zástěn, které zlepšují bioklimatické podmínky v domě. Jsou elektricky ovládané a naprogramované, aby optimalizovaly přirozené světlo a ventilaci během dne v závislosti na čase a ročním období. 

314 Architecture Studio

Autor: Jan Gerych