Chata Růžový Plameňák ukazuje, jak se dá zahrádkařit s betonem

Ve vídeňské zahrádkářské kolonii vyrostla betonová chata Rosa Flamingo. Moc mezi ostatní sice nezapadá, majitelům však poskytuje vše, co si od letního bydlení mohou přát.
Chata Růžový Plameňák ukazuje, jak se dá zahrádkařit s betonem

Ve vídeňské zahrádkářské kolonii vyrostla betonová chata Rosa Flamingo. Moc mezi ostatní sice nezapadá, majitelům však poskytuje vše, co si od letního bydlení mohou přát. 

 

VÍDEŇ – Allcolours Architectures navrhli neobvyklé betonové letní sídlo v zahrádkářské kolonii 15. vídeňského okrsku. Zvenčí je charakterizuje růžový odstín pohledového betonu, jenž dal stavbě jméno – Růžový Plameňák. 

Pozemek o výměře 200 m2 se nachází relativně blízko centra rakouské metropole, takže si jej nájemníci patřičně cení. Přestože zahrádku nemají v osobním vlastnictví, městská vyhláška jim umožňuje zastavět ji do výměry 35 m2 a pěti metrů výšky. Tento objem se jim podařilo naplnit realizací důmyslného návrhu studia Allcolours Architectures.

Růžový Plameňák má tři metry na šířku a necelých deset metrů na délku. Přízemí je koncipováno jako otevřený prostor s obývacím pokojem, kuchyní a toaletou. Jižní stěnu do zahrady tvoří velkoformátová okna s černými a červenými rámy, díky nimž jsou obyvatelé v bezprostředním kontaktu se zelení. Otevřením dveří lze snadno docílit propojení s exteriérem po celé výšce patra. 

O podlaží výš najdeme dvojici ložnic s minimem oken, což jim zajišťuje maximální soukromí a klid. Spojení mezi patry zajišťuje předsazené schodiště z šedého betonu, pod nějž se vměstnal úložný prostor pro pračku a další nezbytnosti. Okna jsou z trojvrstvých skel, takže v létě brání přehřívání. V zimě naopak spolu s nosnými betonovými zdmi zajišťují dostatečnou izolaci, takže se dá chata používat celoročně.    

 

Úspoře prostoru pomohlo i vyčlenění jídelny ven z budovy, což souvisí s rozdělením pozemku do tří zón. Vaření a jídlo patří spolu s oslavami do středu, přední část je vyhrazena pro dětské hry a další aktivity, zatímco zadní část s bazénem a stromy slouží klidnějšímu využití. 

Allcolours Architectures

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies