Červenou nebo modrou pilulku? Kdyby měl Neo kancelář, vypadala by nejspíš takto

Zadání: Kancelář, ateliér, výstavní místo. Prostor: Budova bývalého skladiště. Výsledek: Futuristický ráj všech fanoušků architektury a kyberpunku Utter Space. 

Prostor budoucnosti, který vychází z původních proporcí skladiště v sobě snoubí minimalismus i teatrálnost. Čínská společnost CUN design navrhla přestavbu budovy z šedesátých let přesně na míru potřeb slavného čínského fotografa Liu Zongyuana. Unikátní prostor, definice originální kanceláře dává možnost umělci pracovat na svých projektech, ale také pořádat výstavy a jiná setkání.

Před začátkem rekonstrukce byli architekti konfrontování s chaoticky uspořádaným prostorem. Rozhodli se jej oholit do původní podoby budovy a dostali se až k samotné struktuře betonu. Přiznaný betonový konstrukční systém zachycuje dle autorů známky času a zároveň odráží nevysvětlitelnou budoucnost.

Během procesu přestavby se designéři řídili čínskou moudrostí „Shede“. Volně přeloženo „méně je více“. Intervence do prostoru měly za cíl změnit jeho funkci tak, aby byl nový celek rozmanitější a rytmičtější.

Kámen a kov. Pouze tyto materiály se objevily v interiéru nově. Dominantou recepce se stal kamenný stůl, nad nímž se rozprostírá stropní útvar ve tvaru kaňonu s otvory pro přírozené světlo. Ve druhém a třetím patře došlo k propojení celého prostoru a návštěvníci mají tak oproti původnímu stavu možnost nahlédnout do haly z obou úrovní, což poskytuje inkluzivní a propojený pocit.

  • Interior Designers: CUN Design
  • Rozloha: 1000 m²
  • Realizace: 2020
  • Fotografie: Ting Wang