Nová centrála Mezinárodního olympijského výboru je jednou z nejekologičtějších budov světa

Mezinárodní olympijský výbor oslavil 125. výročí obnovení tradice olympijských her ve velkém stylu. Organizace letos slavnostně otevřela nové sídlo na břehu Ženevského jezera, poblíž vily Château de Vidy, kde výbor původně sídlil. Vítězové mezinárodní architektonické soutěže z kanceláře 3XN vytvořili projekt s důrazem na místní specifika a vysokou míru udržitelnosti.

 

Olympijský dům vychází z pěti klíčových hodnot organizace, kterými jsou pohyb, transparentnost, flexibilita, udržitelnost a spolupráce. Interiér je navržen s minimem strukturálních omezení tak, aby se budova dokázala přizpůsobit různým pracovním potřebám. Jedním z cílů návrhu je podpořit interakci a sdílení znalostí mezi zaměstnanci. Vnitřní prostory dokážou pojmout přibližně 500 pracovníků a rozkládají se na 22 000 metrech čtverečních. Cena výstavby byla stanovena na zhruba 3,4 miliardy korun českých.

Nejvyšší počet bodů od Rady pro zelené budovy

Projekt si od počátku kladl velké cíle, což dokazují získaná ocenění nejen za architekturu, ale také v oblasti udržitelnosti. Stavba dosáhla na nejpřísněji nastavené domácí i zahraniční certifikáty, kterými jsou LEED Platinum, švýcarský standard Minergie P. pro energeticky úsporné budovy nebo Swiss Sustainable Construction Standard.

Certifikát LEED představuje s více než 98 000 registrovanými projekty nejpoužívanější ekologický program na světě a mezinárodní symbol udržitelnosti. Stojí za ním Rada pro zelené budovy, která olympijskému domu přidělila dosud nejvyšší počet bodů ze všech nových stavebních projektů. Olympijský dům je také první mezinárodní centrálou, která dokázala získat nejvyšší úroveň švýcarského standardu udržitelné výstavby (SNBS).

Udržitelnost na prvním místě

Udržitelná a zároveň chytrá řešení jako jsou kohoutky nebo toalety s nízkým průtokem a způsob zachycování dešťovky, výrazně snižují spotřebu vody v budově. Solární panely umístěné na střeše zase redukují odběr elektřiny ze sítě. Dům aktivně využívá možností přilehlého Ženevského jezera díky speciální pumpě, která v hloubce 60 metrů čerpá vodu, s jejíž pomocí buď ochlazuje, nebo vyhřívá stavbu. Všechny procesy jsou monitorovány centrálním systémem. 

Během realizace se podařilo recyklovat 95 % původního stavebního materiálu z předchozího areálu. Složení odpadového materiálu bylo vylepšeno a zkvalitněno tak, aby se znovu dal využít při výstavbě nového komplexu.

 

Fotografie: www.3xn.com

Autor: red