Butikový coworking od ateliéru Perspektiv nabízí výhled na Pražský hrad

Mezinárodní soutěž na „nadstandardní“ síť coworkingových kanceláří v pražském komplexu Churchill I vyhrál ateliér Perspektiv. Butikový coworking se jim už za osm měsíců podařilo zrealizovat i díky práci s digitálním 3D modelem.

Autoři vítězného návrhu se v BASE4WORK inspirovali konceptem „creative market“, v němž jdou lidé na trh se svými myšlenkami a inspirují se nápady ostatních. Prostředí, které má stimulovat kreativitu, vychází z architektury tržnic a interakcí, které tam přirozeně probíhají. Obzvláštní péče je zde tedy věnována komunitním zónám, které podněcují výměnu nápadů a příjemná setkání. Centrální místo setkávání je zóna s výhledem na Pražský hrad a hlavní nádraží. Je otevřená každému, kdo sem zavítá ať už za prací, na jednání nebo se jen podívat. Prostor je velmi flexibilní a pomocí mobilního nábytku se do něj dá vměstnat přes sto lidí.

Kanceláře a zasedací místnosti naopak podporují individualitu a soustředěnost. Prostory oddělují skleněné příčky kombinující skla s různou mírou světelné propustnosti, již v zasedacích místnostech zaručují dostatek soukromí, aniž by narušovaly otevřenost celého coworkingu.

Použité materiály zvyšují hodnotu i estetickou kvalitu interiéru. Architekti vsadili na prémiové materiály, které časem nemají stárnout, ale naopak patinovat. V přízemí se chodí po velkoformátové dlažbě, jinde po dubové podlaze či přírodním linoleu z obnovitelných zdrojů. Perspektiv udržitelnost vnímá jako nedílnou součást kvalitní architektury a klade důraz na materiály s nízkou uhlíkovou stopou.  Dokládají to také akustické obklady z recyklovaných PET lahví.

Jeden z požadavků investora – realizaci během osmi měsíců – umožnilo užití informačního modelu budovy (BIM) – digitálního 3D modelu. S jeho pomocí bylo možné koordinovat projekt v reálném čase, rychle hledat vhodná řešení a mít přehled o postupujících pracích. BIM přispěl také k dotažené ergonomii a kvalitní akustice. Řešení studia Perspektiv tak není jen o výběru stolů a židlí.

Koncept BASE4WORK se dá uplatnit v široké škále budov, od novostaveb až po historické a památkově chráněné objekty. Otevření dalšího pracoviště je naplánované v bývalé teplárně bratislavského areálu Sky Park. Budova pochází ze 40. let minulého století a navrhl ji Dušan Jurkovič. Ján Antal a Martin Stára se snažili prostor doplňovat, ale nenapodobovat a spíše interpretovat v duchu 21. století.  Ať už se s jejich prací setkáte tam, či v Praze, slibují, že se vám tam bude dobře pracovat i povídat nad skleničkou vychlazeného prosecca.

Studio Perspektiv založili Martin Stára a Ján Antal v roce 2015. Jméno si udělali především návrhy kanceláří pro české i mezinárodní společnosti a prostřednictvím divize Perspektiv Living se začali zabývat i rezidenčními projekty. Za všech okolností vychází z potřeb komunit, jimž interiéry slouží a výsledným návrhům předchází dlouhé diskuse zohledňující komplexnost investorových potřeb.

Butikový coworking BASE4WORK v areálu Churchill I

Autor: Studio Perspektiv
Investor: Penta Real Estate
Realizace: 2020
Plocha: 1911 m2
Fotografie: Mojmír Bureš, Artspeak Studio
Set up: Michal Bým (Artspeak Studio), Barbora Babocká

Použité produkty a designová řešení, dodavatelské spolupráce:

Designové materiály
- Re:felt akustické obklady
- Hunter Douglas Heartfelt akustický podhled
- AGC glass profilované sklo
- Tarkett přírodní linoleum

Nábytkové zařízení
- nábytek na míru, realizace interiéru Brick 
- svítidla Flos
- svítidla Marset
- nástěnná svítidla Louis Poulsen
- stolní svítidla Tom Dixon
- nábytek Vitra
- nábytek Inclass
- nábytek Kristalia
- nábytek Pedrali

Dekorace
- Dox by Qubus 
- Qubus / Jakub Berdych kolekce Hände hoch!
- Jiří Krejčiřík / kolekce Heritage, kolekce Unbalance 
- Jiří Pelcl / kolekce big
- Dechem / kolekce Bandaska 
- LLEV / kolekce Nueevo 
- Vitra 

 

Autor: Jan Gerych