Bambus v architektuře 21. století. Hala se pyšní nulovou uhlíkovou stopou

Specifické klimatické podmínky a hodnoty školy inspirovaly architekty k vytvoření vzdušné stavby z přírodních materiálů. Žáci i návštěvníci školy díky tomu získali možnost konfrontace s mistrovstvím řemesla a moderní architekturou.

 

Mezinárodní škola Panyaden se nachází ve městě Chiang Mai v severním Thajsku. Filozofie školy vychází z lásky k přírodě a budhistických vzdělávacích principů. Vzhledem k tomu, že tamní klima je hodně horké a vlhké, vyvstala potřeba chráněné arény. Zadání se chopili architekti z Chiangmai Life Architects and Construction a vytvořili návrh kombinující organický design, technické postupy 21. století a přírodní materiál - bambus.

Design nové tělocvičny vychází z lotosového květu, který zapadá do kopcovitého rázu krajiny i do kontextu dalších budov školy. Celá stavba je pouze z přírodních materiálů také proto, aby byly děti blíže přírodě. Materiály navíc udržují v místnosti chlad a jsou příjemné i na dotek. Zároveň snížily uhlíkovou stopu o 90 % ve srovnání se standardními stavebními technikami.

Hala se rozkládá na ploše 782 m², dokáže pojmout až 300 návštěvníků a hostí sportovní i kulturní události. Součástí prostoru je i jeviště, které lze libovolně zvednout pro potřeby vystoupení. Balkóny po obou dlouhých stranách poskytují prostor pro sledování zápasů nebo představení. 

Kombinace zvolené konstrukce a materiálů vytváří chladné a příjemné klima po celý rok díky přirozené ventilaci a izolaci. Výrazná bambusová struktura v sobě navíc spojuje mistrovství řemesla.

Inovativní konstrukční řešení je založeno na nově vyvinutých prefabrikovaných bambusových nosnících s rozpětím přes 17 metrů bez ocelových výztuží nebo spojů. Přesto budova splňuje bezpečnostní standardy tak, aby odolala místním větrům, zemětřesením a všem přírodním silám.

Koncept bambusové tělocvičny je extrémně šetrný k životnímu prostředí. Uhlíková stopa sportovní haly v Panyadenu je nulová. Použitý bambus absorboval uhlík v mnohem větší míře, než byl vyprodukovaný během zpracování, přepravy a konstrukce. Očekává se, že životnost bambusové haly bude nejméně 50 let. Při stavebním procesu nebyly použity žádné toxické chemikálie.

  • architekti: Chiangmai Life Construction
  • země: Thajsko
  • rozloha: 782
  • realizace:  2017