AstraZeneca si postavila nové centrum výzkumu a vývoje od Herzog & de Meuron

Prosinec 01, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Hufton + Crow

Centrum stojí uprostřed dostavovaného biomedicínského kampusu a má ambici stát se ústředním bodem výměny informací a spolupráce. Architektura vychází z tohoto záměru a podporuje jej. 

 

CAMBRIDGE, VELKÁ BRITÁNIE – Nové zařízení The Discovery Centre pro výzkum a vývoj nadnárodní farmaceutické společnosti AstraZeneca pomáhal minulý týden otevřít i prince Charles. Jeho účast podtrhla důležitost miliardového (£) projektu, jenž se má stát úhelným bodem výměny a spolupráce na Cambridge Biomedical Campus, největším centru medicínského a zdravotního výzkumu v Evropě.    

AstraZeneca už v Cambridge spolupracuje s univerzitou, radou pro medicínský výzkum a britským ústavem pro výzkum rakoviny. Na kampusu se budou sbližovat s dalšími institucemi z oblastí vzdělávání, zdravotní péče, vědy a výzkumu. Očekávaný vývoj má usnadnit nová budova od hvězdné švýcarské architektonické kanceláře.   

Půdorys budovy o tvaru zakulaceného trojúhelníku volně vychází z tvaru pozemku. V rozích se nachází tři přístupové body, jimiž se dá vstoupit do budovy, nebo jen projít na vnitřní nádvoří, pomyslné fórum a místo setkávání místní vědecké elity. Nádvoří v kontextu nízké dvoupatrové budovy asociuje historickou architekturu cambridgeských kolejí. Ostatně trojrozměrná pilová fasáda, jež budovu charakterizuje, na ni odkazuje také.  

Hmota budovy stojí na třech párech skleněných kvádrů, které jí vertikálně prochází oběma nadzemními patry. Nachází se v nich laboratoře. Paralelní umístění má živit spolupráci, různé týmy mohou pracovat bok po boku a inspirovat se. Sklo a transparentnost má v povaze budovy důležité místo. Prosklená fasáda odhaluje vnitřní dění včetně výzkumu, což má zviditelnit vědu všem kolemjdoucím. 

Veškeré vybavení jako posluchárna, konferenční centrum, restaurace s kavárnou se nachází v přízemí. Pod ním v suterénu je zásobovací a manipulační zóna a technické zázemí. V prvním a druhém patře jsou pracoviště na škále od open space, přes neformální pracovní koutky až po soukromé budky. Pilovitě zvrásněná střecha je kompletně prosklená, takže poskytuje maximum přirozeného světla. 

Umírněné materiálové spektrum slouží k vymezení různých zón. Ve vstupních prostorách jsou kamenné podlahy, schodiště a vnitřní ochoz v prvním patře jsou z hrubě opracovaného dubu, v kancelářích jsou položené koberce a v laboratořích vylité bílé pryskyřicové podlahy. Příčky z celostěnových skel umocňují transparentnost a sjednocují interiér. Sklo a kámen doplňuje beton, jenž zároveň vyznačuje konstrukci a funkční strukturu budovy.      

AstraZeneca si stanovila závazek vynulovat uhlíkovou stopu všech svých provozů do roku 2025 a o pět let později chce mít celý svůj produkční řetězec dokonce uhlíkově negativní. Stavba je proto vrcholným počinem na poli zelené architektury. Vytápění zajišťuje 174 geotermálních čerpadel, čtyři hybridní chladící věže plní opačnou funkci, nízkoenergetická ventilace a vysoká tepelná izolace pak ještě zvyšují efektivitu budovy. Celkově se tu ušetří energie, která by vystačila pro dva a půl tisíce domácností. 

Herzog & de Meuron

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies