Architektura s přesahem. Studio chce pomocí knihovny zbourat kulturní bariéry

Jak zatočit s kriminalitou? Knihovna v dánském měste Tingbjerg má za cíl zpřístupnit problematickou oblast a vytvořit prostředí pro dialog a vzdělávání. 

Nová knihovna a komunitní centrum ve městě Tingbjerg vyrostlo na místě, které se nachází na oficiálním seznamu oblastí se zvýšnou kriminalitou dánské vlády. Lokalita je navíc stigmatizována negativní mediální prezentací. Stavba z roku 2018 je reakcí na tyto skutečnosti a součástí strategie na oživení oblasti. Komunitní centrum nabízí místním nový prostor pro setkávání a bourání kulturních bariér. V oblasti, která je obecně charakterizována svou uzavřeností, má knihovna za cíl znovu místo otevřít světu.

Město Tinbjerg má bohatou architektonickou historii díky dvěma významným osobnostem dánského modernismu, a to architektovi Steenu Rasmussenovi a krajináři Carlu Sørensenemovi. Cílem studia bylo navázat na kvality svých předchůdců a vytvořit ve městě novou ikonickou stavbu, která respektuje okolí svým tvarem a výběrem materiálů, ale zároveň má svou vlastní silnou identitu. Budova tak využívá stejné prvky, které se vyskytují v této oblasti, jako je opláštění ze žlutých cihel.

Stavba navazuje na prostory stávající školy z 50. let a návštěvníci v ní najdou knihovnu a kulturní centrum. Zapojit se mohou do řady aktivit v multifunkčních místnostech jako jsou workshopy, přednášky nebo hudební představení.

Interiér je obložen překližkou a dřevěnými lamelami a nabízí měkké, intimní prostředí na rodzdíl od často nevlídné atmosféry svého okolí. Typickým dánským designovým prvkem zavěšeným v obývacích pokojích je sada malých poliček, které slouží pro výstavu oblíbených předmětů. Knihovna používá stejný princip při představení aktivit odehrávajích se ve svém nitru. Veškerý život uvnitř kihovny oživuje skleněnou fasádu, která jej promítá do svého okolí.

  • architekti: Cobe
  • realizace: 2018
  • lokace: Tingbjerg, Dánsko
  • plocha: 1,500 m²
  • využití: Kulturní a komunitní centrum, Knihovna
  • fotografie: Cobe.dk