Vojtěšek & Jelínek navrhli vinařství. Ročník 2019
Doba se změnila... místo plesnivého sklípku ve svahu se nabízí návštěva luxusního vinařství, kdy se architektura snoubí s krajinou a samozřejmě s vínem a jeho technologií.
Architektura vinařství se stala kulturním i společenský fenoménem, spojnicí tradičního řemesla a současných technologií i progresivního designu. Největší rozmach ve výstavbě nových vinařství v současnosti zaznamenává Rakousko, ale tento trend se začíná objevovat i v České republice. Souvisí to s všeobecnou obrodou vinařství, ale také s celospolečenským doceněním architektury jako kulturního fenoménu. Moravští vinaři oslovují přední architekty a vedou s nimi dialog při projektování vinařských celků. Na téma projekt současného vinařství jsme se proto zeptali architektů Jiřího Vojtěška a Roberta Jelínka“, kteří se podíleli na návrhu současného rodinného vinařství u Velkých Pavlovic, jenž by mělo mělo být dokončeno v roce 2019.
Co se promítlo do výsledné podoby vinařství?
Byl to "překvapivě" způsob výroby vína. Dlouhá diskuze se vedla o tom, jak má výroba vína pobíhat. Jestli bezbariérovým způsobem na jednom podlaží, nebo přirozeným spádem – gravitační výrobou – na více výškových úrovních.
Co vedlo ke zvolení gravitační výroby?
Preference klienta, k rozhodnutí přispěl i pozemek samotný, který se nachází v prudkém svahu na hraně obce a překonává výškový rozdíl tří podlaží. V rámci úvodních analýz jsme prověřili obě možnosti, jejich dopad do plochy domu a finanční náklady. Když jsme tyto varianty srovnali, bylo rozhodnuto.
Do projektu jste ale museli zahrnout ještě další nevýrobní prostory.
V zadání klienti požadovali vybudovat také prostory pro degustaci a ubytování hostů. Takže bylo velmi důležité udržet je oddělené, ale zároveň umožnit návštěvníkům přiměřený kontakt s výrobou vína.
Podařilo se vám tedy naplnit současný trend, kdy se samotná výroba vína stává atrakcí pro návštěvníky vinařství?
Myslím, že se nám to nakonec podařilo. Dosáhli jsme toho, aby měl návštěvník možnost seznámit se s procesem výroby a poznat nejenom jak víno chutná, ale také kolik práce, úsilí a vědomostí za každou sklenkou stojí. V praxi vypadá tak, že z prodejny máte přímý průhled do expediční haly, která s ní sousedí, tyto dvě místnosti lze také propojit.
Jak je patrné z náhledů je samotná návštěva prodejny exkluzivním zážitkem?
Vznikla samostatná expozice, které dominuje prosklená místnost se zvláštním klimatickým režimem pro barikové sudy.
Na co dalšího se mohou návštěvníci těšit?
Ve druhém podlaží mají hosté z degustačního prostoru možnost vstoupit na terasu, ze které se naskytne úchvatný pohled do krajiny, zároveň se jim nabízí průhled do tankové galerie na vysoké nerezové kriotanky pro zrání vína.
Proč myslíte, že je kontakt s výrobou pro návštěvníka tak důležitý?
Je to jedna z možností, jak dopřát zákazníkovi něco navíc. Mít možnost poznat způsob výroby, znamená vytvořit si k dané věci vztah a pochopit její hodnotu. Projekt vinařství je navržený tak, aby měl návštěvník možnost kontaktu s jednotlivými výrobními částmi a mohl tak celý proces sledovat a pochopit.
RODINNÉ VINAŘSTVÍ NA MORAVĚ
Architekti: Robert Jelínek, Jiří Vojtěšek, studioLIBRE
Místo: Jižní Morava,
Studie: 2016
Klient: soukromá firma
Zadání: Výroba a prezentace vína - penzion,
Vizualizace: studioLIBRE
Zdroj a fotografie studioLIBRE, Galerie architektury Brno