Vyhlídka ve Skotsku je “neviditelná” a navíc násobí krásu scenérie 

Zrcadlové vyhlídkové stanoviště nazvané „The Lookout“ je umístěno v dech beroucí scenérii Skotského národního park. Díky hyperzrcadlovému povrchu mizí a znovu se objevu v závislosti na tom, jak se k ní pozorovatel přibližuje.

Projekt navrhli Angus Ritchie a Daniel Tyler, studenti Strathclyde University, jako část své dizertační práce.

Strukturu objektu tvoří dřevěný rám potažený zrcadlovou vrstvou z nerezové oceli laminované na 12 milimetrů tlustý březový sendvič. Desky mají standardní rozměr 2440×1220 milimetrů z důvodu snížení nákladů a množství odpadního materiálů. Práce na projektu studentům trvala dva měsíce, celou kabinu postavili ručně.

Hlavní krychlovitý objem nabízí dvě místa k sezení s výhledem na nedaleké jezero, zatímco druhý otvor nabízí menší sedátko pro jednoho. „Z krychle jsme vyřízli objem, abychom zarámovali a namířili pohled návštěvníků,“ uvedl Tyler. Separátní zeď paralelní s hlavní strukturou zvyšuje počet odrazných ploch a násobí možnosti pohledů diváka stojící v mezeře mezi povrchy.

Plochy určené k sezení i zbytek „interiéru“ je vyroben z tepelně ošetřeného tvrdého afrického dřeva nazývaného „frake“ ve formě latí čtvercového profilu, které vytvářejí roštový povrch. Zrcadlené pohledy jsou rámovány obnaženými dřevěnými hranami, zatímco okénko v zadní stěně nabízí alternativní scenérii.

The Lookout

Architekti: Angus Ritchie + Daniel Tyler
Místo: Loch Lomond a the Trossachs National Park, Balloch, UK
Spolupracovníci: Darran Crawford, Boris Milanov, MAKlab, Russwood, Gillrick Metalwork, Strathcylde University
Klient: Loch Lomond and Trossachs National Park
Cena: 5 000 £
Rok: 2014

Fotograf: Ross Campbell, Daniel Tyler
Fotky via Dezeen

2

3

4

5

6

7

Vstoupit do diskuse

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *