Vnímejte sílu prostoru v rozhledně z vodní věže

Vodní věž poblíž vesnice Sint Jansklooster v nizozemské provincii Overijssel je po léta orientačním bodem a především byla zdrojem pitné vody celého regionu. Díky utrechtskému architektonickému studiu Zecc Architecten BV je dnes tato ikonická stavba cílem výletníků. Jako rozhledna získala novou veřejnou funkci, spojila nejen místní i krajinu s monumentální stavbou a upevnila pocit identity, která se k místu váže. A především poskytuje působivý zážitek při vnímání prostoru. 

image

Vodní věž je situovaná uprostřed chráněného území De Wieden v provincii Overijssel. Vedení neziskové organizace BOEi a správce rezervace Nature Monumets se rozhodli proměnit někdejší vodní zásobárnu na rozhlednu. “Přesněji spektakulární ‘route architecturale’, která návštěvníky vynese o 45 metrů nad povrch země. Okna na vrcholu poskytují panoramatický výhled na rezervaci De Wieden,“ sdělila blogu archSPACE Ella Termaat z týmu Zecc Architecten.

image

Vzhůru za dobrodružstvím

Dobrodružství začíná cestou uzavřeným schodištěm, které vede do prvního patra ve výšce čtyř metrů. To návštěvníky přivede do 24 metrů vysokého prostoru, který nabízí spektákl nových a starých schodišť.

image

„Nová jsou dřevěná, tvoří tak oteplující element, který kontrastuje se strohými betonovými stěnami věže. Byl to také ústupek Nature Monumets, jehož zástupci chtěli využití surového neopracovaného přírodního materiálu,“ přiblížila Termaat.

Přidání dalšího schodiště k existujícímu vytváří působivou prostorovou interakci. Zatímco staré schody se plazí podél zdi, nové si razí cestu vzhůru cik-cak a zesilují prostorový vjem. Nové schodiště vede vzhůru těsně pod úroveň obrovského rezervoáru vysokého 28 metrů. Odtud se originální schody plazí úzkým prostorem podél exteriéru tanku.

image

Ocelové točité schody rostou z podlaží pod rezervoárem a prochází přímo dnem prázdného tanku. Schody se pomalu vinou podél zdí a zintenzivňují prostorové vnímání rezervoáru – srdce vodárny.

image

“Stoupající návštěvník pociťuje respekt k impresivnímu množství vody, které kdysi zásobovalo celý region,” líčí Termaat. Na vrcholu už je vše jinak. “Zátku” vodárny architekt mírně přepracoval, aby vytvořil více prostoru pro návštěvníky. Ke čtyřem malým oknům byla přidána velká čtyři další, která poskytují ucelený výhled na De Wieden.

image

Využití stávající vodní věže bylo pro architekty náročným úkolem. “Nejen kvůli procedurálním krokům se změnami územního plánu nebo zvládnutí námitek či pochybností okolních obyvatel, kteří věž vnímali jako obecní majetek. Ale především proto, že jde o národní monument, což takřka znemožnilo změny exteriéru a zásahy do nádrže. Síla nakonec tkví v kombinaci extrémních omezení úprav exteriéru a architektonické výpovědi v interiéru věži,” uzavřela Termaat.

image

Vodní věž/rozhledna Sint Jansklooster 

Lokace: Barsbeek 6

Funkce: Watchtower

Klient: BOEi, Natuurmonumenten & Vitens

Předběžný návrh: 2007

Dokončení: 2014

Autor: Zecc Architecten BV, HA Utrecht, Nederland

Architekti: Bart Kellerhuis, Marnix van der Meer

www.zecc.nl

Fotograf: Stijn Poelstra

image

Vstoupit do diskuse

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *