Stavba futuristického kostela na Lesné pokračuje. Peníze stále chybí

Když vejdete dovnitř brněnského Duchovního centra na Lesné, je to, jako byste kouzelnými dveřmi prošli omylem na poštu. Na stolech jsou vyskládané hromádky dopisů a kalendářů, které zhruba deset žen vkládá do obálek, ty dál systematicky putují do krabic. Páter Pavel Hověz celé to šustivé dění obsáhne jedním mávnutím ruky a říká: „Takhle taky sháníme peníze.“

Pět tisíc kalendářů poputuje jako poděkování lidem, kteří už na kostel v Brně přispěli. Spolu s děkovným dopisem i poštovní poukázkou, kdyby se rozhodli přispět ještě jednou. „Zjistil jsem, že když lidem jen poděkujeme, už se často nic neděje. Ale takto se nám daří získávat prostředky dál,“ vysvětluje páter.

Peníze na kruhový kostel totiž nejsou ještě zdaleka všechny. Zatímco na začátku se mluvilo o celkových nákladech 70 milionů korun, postupem času se částka vyšplhala výš. „V tuhle chvíli je to kolem 100 milionů, i když přesně to zatím vyčíslit nedokážu,“ říká Hověz. Duchovnímu centru, kde se zatím na Lesné scházejí farníci, se zatím podařilo získat necelých 75 milionů.

Většinu peněz získalo Centrum od soukromých dárců. Peníze shromáždili také ze sbírek z okolních farností a prodejem drobných děkovných předmětů jako jsou kalendáře a knihy. Jejich rozesílka probíhá třikrát do roka na Vánoce, Velikonoce a v létě. Kalendáře jsou v tuhle chvíli už 39. rozesílací akcí. „Je to finančně náročné. Myslím, že poštovní služby už nás celkem stály aspoň milion, ale zase také díky tomu máme sedmdesát,“ dodává páter.

Věřícím z Lesné pomohly také rušení haléřových mincí, papírových padesátikorun i přechod okolních zemí na platbu eurem. Lidé nosili darem přebytečné mince. „Pátrali jsme i po možnostech dotací, ale to bylo k ničemu. Restituce nám taky moc nepomohly. Lidé si myslí, že jsme bohatí, ale to naše diecéze vážně není,“ říká Pavel Hověz.

Práce jako na kostele

Stavba futuristického kostela od architekta Marka Jana Štěpána zatím úspěšně pokračuje. V hrubé stavbě jsou již dokončené podzemní prostory, kde se nachází farní byt, technické místnosti a velká garáž, která bude k pronájmu pro místní. V současné době probíhají práce v nadzemní části. Před Centrem už je jasně vidět půdorys kruhu a tyčí se tady také oddělená věž, na jejímž vršku má být vyhlídková plošina a zvonkohra s naprogramovanými melodiemi.

Stavba začala v roce 2017 s odhadovaným datem dokončení 2019. V provozu tou dobu ale pravděpodobně kostel ještě nebude. „Musíme ještě vyřešit to obvodové okno, mobiliář, to je otázka ještě několika let. Ale hrubá stavba by v roce 2019 hotová být mohla,“ připouští Hověz.

Víc než dvě desetiletí snah

Nápad postavit v Lesné kostel se poprvé objevil už v šedesátých letech, znovu se k němu místní vrátili o třicet let později. Tehdy ale nebylo jasné, pro kolik osob by se budova měla stavět, protože formálně Lesná spadala do tří farností, kam se věřící rozptýlili.

V roce 2004 vzniklo na Lesné Duchovní centrum za 19 milionů korun, jehož architektem byl Zdeněk Bureš. Centrum slouží jako víceúčelová stavba, kde se farníci mohou scházet a organizovat mše, ale i koncerty, výstavy a divadlo. Prostředky na stavbu z větší části pocházely z darů, lidé tehdy nashromáždili jedenáct milionů korun. Duchovní centrum ale kapacitně nestačí, chybí zde také bydlení pro kněze a klimatizace. I nadále se proto uvažovalo o stavbě kostela. Proběhlo několik soutěží, než Brněnské biskupství vybralo ten od Marka Štěpána, v pořadí šlo o 36. návrh.

Kostel, který symbolizuje věčnost

Kostel bude mít kruhový půdorys, který symbolizuje nebe a věčnost. Zároveň budou mít všichni věřící k oltáři stejně daleko. Budova pojme celkem 400 lidí. Architekt Marek Štěpán záměrně zvolil minimalistickou formu, aby stavba byla jednoduchá a čitelná.

Také interiér kostela má být jednoduchý a soustředěný. Měkké a strohé křivky stavby vytvářejí odhmotněný vnitřní prostor tvarovaný světlem z horního kruhového okna. Cílem je nepřímé měkké denní osvětlení z jediného velikého okna. Na tomto 80 metrů dlouhém okně je ztvárněna duha jako symbol smlouvy Božího lidu s Hospodinem.

Odděleně pak bude stát věž. Na jejím vrcholu bude vyhlídka na město a zvonkohra. Plošina, ze které lidé uvidí na Brno, vznikla z popudu místních farníků. Požadovali, aby věž byla k užitku všem, nejen lidem, kteří budou chodit do kostela. Kostel by měl být na přání farníků ohleduplný k životnímu prostředí a spotřebovávat minimum energie. Proto bude pro jeho vytápění použito tepelné čerpadlo země-vzduch a uvažuje se nad slunečními kolektory na střeše.

 

Kostel blahoslavené Marie Restituty Brno-Lesná

Autor: Ing. arch. Marek Štěpán, Atelier Štěpán, s.r.o.

Spolupráce: Ing. Arch. František Brychta, akad. ach. Vanda Štěpánová, Jan Vodička, Martin Kopecký

Investor: Římskokatolická farnost Brno-Lesná

Kapacita: 400 lidí

Projekt: 1991–93, 2013–16

Realizace: 2017–nyní

Foto: archiv ateliéru

Parkovací místa: 22 nově budovaných, celkově 38

Rozměr kostela: průměr 26 m, výška 16 m

Výška věže: 31 m

 

 

Číslo účtu pro dary na stavbu kostela: 197964240/0300