Zentrum Paul Klee: Na vlnách umění. A farmaření

Zentrum Paul Klee ve švýcarském Bernu je místem, které vás už z dálky uhrane architektonickým řešením. Hned poté řešením expozice věnované dílu Paula Klee a když vám zbude čas, také promyšlenému přístupu k okolní zeleni.  

Značnou část díla Paula Klee získal kanton a město Bern od jeho snachy v roce 1997. Další část posléze jako dar nebo výpůjčku od Nadace Paul Klee a soukromých sběratelů. O rok později bylo rozhodnuto o stavbě nového muzea v Schöngrünu na jižním předměstí Bernu. Projekt byl hotov v roce 2000, stavba samotná o pět let později.

JHP_1899

O ikonický design se postaral prominentní janovský architekt Renzo Piano, držitel  Pritzkerovy ceny z roku 1998. Architekt je autorem dalších slavných kulturních isntitucí – Centra Pompidou v Paříži, nejvlivnější budovy 70. let. Dále třeba budovy pro The Menil Collection v Houstonu…

Pro další stavbu věnovanou kultuře mu byla inspirací samotná lokace předměstí Bernu s lehce zvlněným terénem a liniemi. Jeho vizí byl zelený ostrov, mystické a okouzlující místo.

JHP_1889

Tři vlnky centra seběvědomě a přitom pokorně stoupají k nebi, ale nepřevyšují horizont. Spojuje je stopadesátimetrová tepna Muzejní ulice. Stavba je to harmonickou a přesto nápadnou krajinnou plastikou.   Tři „vršky“ s charakteristickou inovativní ocelovou střešní konstrukcí působí jako přirozený doplněk švýcarské scenérie, která se při pohledu z východu nad centrem rýsuje horským hřebenem Gurten.

JHP_1853

Budova připomíná tři kornouty zahloubené do země. Průčelí zdobí fasády ze skla, oceli a hliníku, které visí na ocelových lanech. Vstup do centra je situován mezi severním a středním návrším, je vlastně mostem v údolí mez vrchy – prosklený koridor nechává vyniknout křivkám. Muzejní ulice nabízí průhled enfiládou, která dává vyniknout oblouku jako hlavnímu architektonickému prvku.

JHP_1901

Střešní konstrukci tvoří 330 ocelových oblouků, na které bylo třeba 1 200 tuny oceli a k jejich spojení přes 40 kilometrů svárů. Podzemní patro je železobetonové, stejně tak opěrná střešní konstrukce se zaoblenými svařenými nosníky.

JHP_1873

Ve „podzemním“ patře se nachází auditorium (koncertní sál), prostor pro dočasné výstavy a dětské muzeum s kreativní dílnou Creaviva, dále řada servisních místností. V přízemí je restaurace, kavárna, kuchyně, informace a prodej lístků, víceúčelová hala, restaurátorská dílna, obchod a openspace kanceláře.

JHP_1905

Za pozornost stojí výstavní prostory. Zaujmou kontrastem vysokého zvlněného stropu a panelů s expozicí drobných děl Paula Klea. Dubová podlaha obsahuje otvory pro účely klimatizace, dělící panely jsou zavěšeny ze stropu a je možno je libovolně přemisťovat. Tento důmyslný systém vytváří něco mezi halou a shlukem intimních zákoutí. Gáza vypnutá v rámech a zavěšená nad některými sekcemi rozděluje prostor, aniž by ho uzavírala.

JHP_1919

JHP_1913

JHP_1943

JHP_1935

Muzeum musí udržovat stálé klima – 23° Celsia v létě a 21 v zimě s odchylkou jednoho stupně. Vlhkost je 50%. I přes dokonalé zaizolování vyžaduje výkonnou a tím pádem energeticky náročnou klimatizační jednotku umístěnou v útrobách muzea. Vytápění pracuje s tepelnou rekuperací. Centrum je i tak nejpokročilejší stavbou tohoto druhu a jeho roční spotřeba energie je v porovnání s podobnými stavbami výrazně nižší.

JHP_1883

Uměním k přírodě

Za muzeem je plocha o rozloze 2,5 ha, kterou Piano rozhod nevyužít jako park, ale pro zemědělskou produkci. Bernská zemědělská škola se podílela na vytvoření ekologického a udržitelného konceptu farmaření. Vznikl tak most mezi uměním a přírodou.

JHP_1897

V roce 2016 v rámci projektu Fertile Country se centrum specificky zaměřuje na aspekty výživy, konceptu well-being a toho, jak je ovlivňuje biodeverzita. Hlavní zemědělská plocha je vyhrazena ječmenu, který je zdrojem beta glukanu, na menších polích jsou plodiny jako čočka, hrášek, sója a cizrna. Biodiverzitu podporuje řada rostlin.

JHP_1868

Byliny tu jen pro potěchu oka, ale také jako zdroj obživy včel a podpora druhů, které ničí zemědělské škůdce. Včelí úly se nacházejí mezi středním a severním křídlem, kde je jako exponát na skle umístěn úl s průhledem do útrub. Produkty z této „umělecké“ farmy – med, slunečnicový olej, jablečný snaps a ječné vločky –  lze možné zakoupit v obchodě a restauraci.

JHP_1855

Zentrum Paul Klee
Místo: Bern, Švýcarsko
Architekt: Renzo Piano
Klient: Maurice E. a Martha Muller Foundation
Projekt: 2000
Dokončeno: 2005
Rozloha pozemku: 89 000 m2
Zastavěná plocha: 9 760 m2
Užitná plocha: 13 587 m2
Náklady: 110 milionů švýcarských franků (cca 2,75 miliardy korun)
Fotografie: ⓒ Jiří Houšek

JHP_1936