Nezvyklé spojení pražírny a pekárny: Kávová laboratoř je ráj nejen pro kafaře

Pokud někdy pojedete do Luhačovic, stavte se v Lázeňské kávě. Malá pražírna a kávová laboratoř v jednom totiž nabízí hned dvě lákadla. Tím prvním je kvalitní káva. Tím druhým je fakt, že se praží v prostorách staré kachlíkové pekárny. Impozantní prostor zachovává původní dobové prvky, kterým vévodí zachovalá pec s litinovými dvířky. Ojedinělá kulisa pro moderní naleštěnou pražičku má sto let.

Za pražírnou a kávovou laboratoří Lázeňská káva stojí dva přátelé z Luhačovic, Jakub Gerža a Lukáš Tobolák, kteří si z legrace v roce 2016 koupili svou první malou pražičku. Tu propojili s počítačem, aby mohli lépe kontrolovat průběh pražení. Koníček je naprosto pohltil. Nedlouho poté už si psali vlastní software, díky kterému uspěli na slepém cuppingu mezi evropskými pražírnami. To byl impuls, na základě kterého se rozhodli jít do kávy naplno. Pořídili si profesionální pražičku holandské značky Geisen a začali pro 700kilový stroj hledat místo.

Jediná dochovaná pekárna

„Řešili jsme, kam dáme tu tunu železa, která už byla ve výrobě a zaplacená. Jednou jsem šel kolem té staré pekárny a podíval se do výlohy. Protože jsme z menšího města, nebylo těžké sehnat si číslo na majitele. A bylo to. Když jsme se tam byli s kolegou Lukášem podívat, kachličky a černá pec s erby nás naprosto dostaly. Představil jsem si vedle toho černou pražičku s chromovými prvky a olivovým dřevem, která je sama o sobě uměleckým dílem, a úplně k tomu zapadla. Jako kdyby tam spolu s pecí stála celou dobu,“ říká Jakub Gerža.

Objekt patří mezi první tři pekárny, které byly v Luhačovicích postaveny, zároveň jde o jedinou, která se dochovala. Pec byla naposledy v provozu ještě v roce 2010. Pak definitivně vyhasla. Problémem je totiž ekonomická náročnost provozu. Rozehřívá se 24 hodin, čímž nemůže konkurovat současné technice. Funkční je ale dodnes.

Tam, kde stály hnětací stroje

Prostor s historickou hodnotou byl ve špatném stavu. Bylo třeba ho zrenovovat a to tak, aby se nezničil přetrvávající duch doby. Pekárnu trápila zemní vlhkost, mastnota a žluté zdi. Pryč musely původní hnětače, které byly zabetonované v zemi. „Propojili jsme pražičku na komín a probourali zeď, aby bylo možné z přední části s posezením nahlédnout do výroby,“ popisuje Gerža.

Začátkem roku 2018 začala v přední místnosti vznikat kávová laboratoř, kde je možné kávu testovat, degustovat a ukazovat široké veřejnosti. Zde se konají pravidelné akce jako školení na přípravu domácí kávy, řízené degustace kávy a prohlídky pražírny včetně ukázky pražení. Obliba Lázeňské kávy mezitím překročila hranice Luhačovic. Odebírají ji okolní penziony a hotely, firmy i třeba brněnský Impact Hub.