Světlo a stín Dunabe Haus

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Mrazivý vzduch a jasné světlo lednového slunce vytvořilo takové podmínky, že jsme neodolali a připravili pro vás jasně-zřivou fotoreportáž jednoho z největších kancelářských objektů v pražském Karlíně známého pod jménem DANUBE HOUSE. Nelze opomenout, že stavba získala několik prestižních architektonických ocenění, uveďme alespoň titul Budova budoucnosti v kategorii kancelářské budovy z roku 2003 či cenu AWARDS OF EXCELLENCE udělenou v roce 2005, ale o titulech a medailích opravdu v tomto případě psát nechceme.

Z exteriéru zaujme neobvyklý vzhled budovy, který byl záměrně plánován jako dominanta Rohanského ostrova – trojúhelník má tak příkrý úhel, že se z jednoho pohledu dokonce jeví jako dvourozměrný. S trochou fantazie připomíná svým tvarem obří loď, k čemuž odkazuje skutečnost, že se v těchto místech kdysi nacházel hlavní pražský přístav. Originální vzhled této budovy je výsledkem práce početného týmu. Na jeho návrhu se podílel americký ateliér KPF(Kohn Pedersen Fox), česká architektonická kancelář ADNS a skupina RFR Paris. Zářivě červený čínský pískovec fasády vytváří společně s velkými prosklenými plochami a atypickými okenními konstrukcemi výrazně vertikálního formátu velkolepou vizuální podívanou.

Představme si svůj obyčejný den a rozdělme jej na hodiny, kolik času trávíme v autě, nebo jiném dopravním prostředku, kolik hodin sedíme v práci a jak moc velkou část jsme nakonec doma. Je to pouze pár hodin a většinu z nich neprožijeme ani v bdělém stavu. Z toho vyplývá, že pokud nepracujeme z domova, nebo nevyjíždíme za prací do terénu, prosedíme většinu dne někde v kanceláři. A tak je vcelku snadné si představit, jaký má kvalita prostředí vliv na naši náladu a v neposlední řadě také na pracovní výkon, o inspiraci ani nemluvě…. Ve spleti ponurých chodeb, za nedostatku světla a vzduchu nic pozitivního nevznikne.

Při návrhu DANUBE HOUSE bylo na všechny tyto faktory pamatováno a tak budova vlastní technologicky unikátní klimatizaci – velmi energeticky úsporný systém zaplavovacího větrání, který v maximální míře využívá přírodních zákonitostí, aby do kancelářských prostor proudil stále čerstvý vzduch. Přísun světla zajišťuje prosklené atrium v centru objektu (volně přístupné veřejnosti, ve kterém se nachází kavárna a několik obchodů) a velkorysé vzdušné členění vnitřního prostoru. Nebudeme se dále zabývat technickými detaily, snad jenom stojí za zmínku, že budovu s okolními stavbami spojuje tunel, který zásadně usnadňuje dopravní obsluhu.

Necháme vás unést se kombinací světla, barev a tvarů s upřímným přáním, aby v takové budově mohl pracovat každý, kdo chce a kdo to ocení.

DANUBE HOUSE

Realizace: 2001—2003

Architekt: KPF, ADNS

Projektant: RFR

Typ stavby: administrativní

Text: Jana Řeháková

Fotografie: Jiří Hloušek

Zdroj: SIPRAL

Vstoupit do diskuse

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *