Pokora i rebelie v brněnské Vlněně. Pražírna si nadělila industriální kavárnu

Brněnská pražírna kávy Rebelbean slaví 5 let a jako dárek si nadělila novou kavárnu. A ne jen tak ledajakou. Při hledání vhodného místa padla volba na areál Vlněny, bývalé textilky, kterou v posledních letech nahradil soubor obchodně-administrativních budov. Za kavárnou stojí Kaplan architekti, kteří se pokorně drželi ducha místa a veškerý nábytek i barvy zvolili tak, aby vynikl industriální charakter interiéru. Rebelského ducha nechali vyniknout v detailech – nad místnosti poletují svítidla jako z Hvězdných válek, která jsou umístěná v kovových boxech.

 

Kavárna má jednoduchý obdélníkový půdorys a kratší strany se vstupy jsou zcela prosklené. Propojuje je vložený plechový kubus, čímž v prostoru vzniká dynamické napětí. Jeho součástí jsou dřevem obložené sedací niky, které tvoří výrazný vizuální prvek. Pro návštěvníky kavárny byly navrženy záměrně pestré a různorodé typy posezení, aby vyhověly všem typům možného využití. Kavárna tak poslouží párům, jednotlivcům i větším skupinám.

Bar je osazen do středu dispozice a rozděluje tak kavárnu na dvě rozdílné části. Rebelbean prostor využívá k oblíbeným cuppingům a brunchům, při kterých využijí širokou variabilitu uspořádání. Vysoké kovové stoly jsou proto navrženy tak, aby mohly být jakkoliv přemístěny a sestaveny dohromady.

Materiálově je kavárna velmi umírněná. Bílé a šedé odstíny ploch jsou doplněny tmavě šedou barvou kovů a medovým dubovým dřevem na baru, podlahách a nikách. Masivní dřevěný bar je tvořen náhodně poskládánými dřevěnými trámy, které plynule přechází v dubovou pracovní desku na straně jedné a v dubovou prkennou podlahu na straně druhé. Veškerý nábytek je zvolen tak, aby umocnil industriální charakter interiéru.

Výrazným prvkem kavárny jsou opravdu rebelská svítidla. Obyčejné zářivky získaly umístěním na atraktivitě – buď volně poletují nad prostorem, nebo jsou uzavřené v kovových boxech, čímž vznikl nevšdení efekt.

 

Kavárna Rebelbean

Klient: Rebelbean s.r.o

Architekt: KAPLAN ARCHITEKTI – Ing. arch.Libor Kaplan, Jana Kaplan Wałaská

Spoluautor: Horalík Ateliér – Tomáš Horalík, Marek Šesták

Místo: Přízova 5, Brno

Fáze: Realizace 2018

Rozsah: 190 m2

Fotograf: Tomáš Dittrich