Jak proměnit prostor za pár minut: Flexibilní smuteční síň v Dunajské Strede

Na okraji Dunajské Stredy stojí stavba, jejíž návštěvníci při vstupu automaticky tiší hlas. V Domě smutku se nepotkávají jen živí s mrtvými, ale také architekti se zástupci města. Místo posledního rozloučení bylo totiž po dlouhá léta v nevyhovujícím stavu, a tak se město rozhodlo vyhlásit soutěž na jeho rekonstrukci. Ukážeme vám, jak dopadla.

 

Dům smutku stojí na Malodvornícké cestě v Dunajské Strede. Město na jaře roku 2016 vyhlásilo veřejnou soutěž, z níž vzešel jako vítězný návrh architekta Pavla Holíka. Hlavním záměrem rekonstrukce bylo, aby smuteční síň získala patřičný důstojný vzhled a zároveň odpovídala moderním požadavkům 21. století. Důležitým prvkem při hodnocení byly mimo estetické hledisko také celkové náklady projektu. Rekonstrukce nakonec stála 480 tisíc eur, v přepočtu zhruba 12 milionů korun.

Architektonické a výtvarné řešení vyplývá z dispozic již existující stavby. Ta je koncipovaná jako několik prostorů, z nichž ten největší slouží jako obřadní síň a nižší tvoří boční sály.

Zajímavý prvek přineslo využití dřevěných posuvných příček, které jsou umístěné po obvodu centrální „místnosti“. Jejich využitím získal Dům smutku na flexibilitě. Při plném zatažení vytvářejí uzavřenou smuteční síň, které dominuje dřevo. Odsunutím pak díky velkým oknům vzniká vzdušný prosvětlený prostor.

Přestavba Domu smutku byla dokončena v létě 2018. Budova získala nové obložení a kvalitnější technické vybavení. Rekonstrukce se dotkla také venkovního prostranství. Modernizovaný a rozšířený Dům smutku vysvětili čtyři církevní představitelé Dunajské Stredy.

 

Dům smutku

Místo: Dunajská Streda

Realizace: 2018

Architekt: Pavel Holík

Posuvné příčky: LIKO-Space