Fabig snoubí víno s architekturou
- 23. července 2015
- Aktuality
- Obrazem
- Projekty
- autor: Jiří Hloušek
České vinařství je oborem, který nesmírně rychle roste co do kvantity, tak naštěstí i kvality. Česká vína získávají věhlas doma i ve světe. Jak je to ale s architekturou vinařských objektů? Ruku na srdce, jejich úroveň je mnohdy přinejmenším diskutabilní. Existují ovšem výjimky i mezi vinaři, kteří podobu svého vinařství svěří architektovi. Jedním z nich je sedmadvacetiletý vinař Roman Fabig z Hustopečí.
Jeho příběh je více než zajímavý – snoubí v sobě vinařskou moravskou tradici, zahraniční inspiraci a zkušenosti, a potřebu dělat víno jinak než je u nás zvykem. Obsah se promítá do obalu, kterou tvoří identita firmy Fabig – provedení vinět a lahví, také celého vinařství, které vyrostlo v sousedství rozbořeného prasečáku.
Roman Fabig zadal projekt stavby svému dlouholetému příteli architektu Jakubovi Cahovi.
„Stěžejní bylo, že Roman přišel s jasnou představou, jak by vinařství mělo vypadat. Respektive, jak by určitě vypadat nemělo,“ popsal Caha. „Cílem bylo, aby hala nepřipomínala autoservis, ale evokovala něco ušlechtilejšího, a zároveň lidi trkla do očí,“ popsal Caha, který má výhodu, že pochází ze vinařského kraje a s výrobním procesem vína byl dobře seznámen, takže pro něj nebylo těžké navrhnout vnitřní dispozici haly. „Setkávám se s výrobou vína, pomáhám ve sklepě a není to první ani poslední vinařství, na kterém jsem se podílel,“ dodal architekt.
Halu tvoří ocelová montovaná konstrukce, podlahy pak epoxidová stěrka šedé barvy. Podlahy obsahují štěrbinový žlab nutný pro sanitaci sklepního hospodářství. Obdélníkový půdorys se člení do tří místností – ke vstupní místnosti určené pro degustaci, která slouží ještě jako menší kancelář, patří malá kuchyňka, úklidová místnost, šatna a WC. Největší prostor vybavený vraty pro vjezd techniky obsahuje technologie pro výrobu vína. Zbylou část tvoří klimatizovaný sklad vína, které je uloženo v ocelových „klecích.“
„Na fasádu jsme použili antracitový PUR panel,“ uvedl Caha. Je tedy patrné, že i s přiměřeným rozpočtem lze dosáhnout výsledku, který kultivuje okolí.
Zajímavými detail představuje okenní rastr, který odhaluje chloubu každého vinařství – barikové sudy. Za pozornost stojí i bíle vyvedený minimalistický portál.
„S umístěním stavby mezi vepřínem, o jehož budoucnosti jedná vedení města a prodejnou elektromateriálu se nedalo mnoho dělat. V tuto chvíli se nicméně snažíme propojit další části výroby a skladování tak, aby komunikovaly se stávajícím provozem. Nechceme to lepit jako řada vinařů, které architektonické pojetí jejich provozu často nezajímá a soustředí se především na svůj produkt,“ uzavřel Caha.
Vinařství Fabig
Investor: Roman Fabig
Architekt: Jakub Caha
Projekt 2011
Realizace 2012
Foto: Jiří Hloušek