Experimentální LIKO-Noe objektivem BoysPlayNice

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_007

Experimentální objekt LIKO-Noe ve Slavkově u Brna je jedna ze staveb Zdeňka Fránka  vytvořených ruku v ruce s vědeckým týmem. Zadáním bylo vyvinout vývojové centrum rodinné firmy, objekt využívající pouze energie získané z přírodních zdrojů a díky přírodnímu systému čištění samostatně pracující s vodou.

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_001

Architektura objektu představuje dichotomní pojetí prostoru svou dvojakostí zvyšující účinek na člověka. Ten má pocit, že vstupuje do něčeho spojeného se zemí, s prapodstatou vizuálně představovanou velkými koly plnými zeleně. Konstrukce vnitřní rovná se struktura vnější. Tíha konstrukce je její pravdivostí popřena a zbývá jen prostorový zážitek s horizontem plynule procházejícím průhledy z interiéru do exteriéru.

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_008

Minimum použitých druhů materiálů dává předpoklad formální čistoty prostředí pro soustředěnou výzkumnou práci.

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_002

Jedná se o experimentální budovu, která je složená ze dvou základních částí. Nadzemní kancelářská část je konstručně dřevostavba z nosných CLT panelů. Stěny jsou zatepleny difúzně otevřenou stříkanou izolací ICYNENE. Finální opláštění je realizováno svislými zahradami – živou fasádou. V podzemní části, kde je umístěna akustická komora, jsou z monolitického betonu.

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_009

LIKO NOE lze brát jako příkladný objekt ke zkoumání ekologických přístupů v souvislosti
s architekturou a pracovním prostředím. V tomto objektu je využívána tzv. přírodní tepelná stabilizace.

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_012

Pro chlazení a vytápění objektu jsou primárně využívány přírodní zdroje s ohledem na minimální zatěžování okolí objektu.

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_015

Objekt má kořenovou čističku odpadních vod, opakovaně využívá dešťovou i odpadní vodu, využívá solární  energii pro fototermální stěnu, která nabíjí podloží a zefektivňuje výkon tepelného čerpadla.

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_014

Tento přístup dokazuje, že věda a umění nemusí jít vedle sebe, ale mohou se vzájemně prolínat. Na počátku tohoto konceptu byla jako hlavní tvůrčí determinant použita materie, která splňuje maximální množství ekologických kritérií. A ty se pak staly hlavním tématem.

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_013

Ekologický princip tak ze stavby nijak nevyčnívá, není demostrativně předváděn, ale stává se stavbou samotnout, její architekturou.

Experimentální objekt LIKO-Noe ve Slavkově u Brna

Adresa: LIKO-Noe, U Splavu 1419, Slavkov u Brna
AutorZdeněk Fránek – Fránek Architects (Brno)
SpoluautořiLibor Musil / Liko-S , Michal Šperling, Dalibor Skácel
Náklady: CZK 15 mil.
Zastavěná plocha: 249 m2
Obestavěný prostor1 300 m3
Hlavní dodavatelé: Liko-s, Icynene, Novatop, Michal Šperling / kořenové čistírny, Skanska SK / monolity, Dalibor Skácel / tepelné čerpadlo, vzduchotechnika, solary
Investor: Liko-S
Projekt: 2014–2015
Realizace: 2015 (27dní)
Fotografie: BoysPlayNice

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_017

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_020

Franek_LIKO_NOE_Boysplaynice_Media_023