Čas se pokochat: architekti si navrhli kancelář

tumblr_inline_n53uajQR2f1sczu6o

Fotograf se obvykle nemůže pochlubit mnoha svými portréty, kuchařům se po práci často nechce vařit. Rčení o kovářově kobyle, která chodí bosa, je často pravdivé a pochopitelné. Jak to ale dopadne, když si architekti navrhují vlastní kanceláře? Hádáte dobře, výborně. 

Do přestavby staré továrny na keramiku se pustili architekti Luis Alonso a Sergi Balaguer. Budova situovaná v Parc dels Torrents nese název Espai Baronda a je považována za jednu z nejvydařenějších urbánních intervencí v Barceloně.

image

V Espai Baronda sídlí skupina TAU-ICESA group, je sídlem ředitelství autorů přestavby Alonso, Balaguer Architects and Associates a také studia Intercon, které si navrhlo kanceláře, jež ukazují okolní snímky. V budově bývalé keramické továrny sídlí několik dalších společností včetně restaurace, provozovatele poslucháren a bezpečností služby.

image

Snímky ukazují kanceláře společnosti Intercon.

Při obnově budovy byly respektovány původní materiály stejně jako její měřítko. Východní a západní fasáda má dvě vrstvy – jednu tvoří tepelná deka z perforovaná cihlová “kůže”.

Mezi těmito vrstvami je umístěna veškerá vzduchotechnika a další instalace, které jsou snadno dostupné díky chodníkům z kovového pletiva. Toto řešení uvolňuje vizuální stránku a především na fasádě nic neruší.

Rekonstrukce originálních světlíků spolu s kropenatých světlem pronikajícím dvojitým pláštěm přinášejí neobyčejnou hru světla a stínů do všech interiérů. Ventilační systém zakomponovaný do interiéru přinesl úsporu investiční i provozní díky absenci stropů. Většinu pracovního dne není třeba svítit.

image

Hlavní hala s dvojnásobnou výškou stropů má půdorys tvaru “T” a použité prosklené chodníky v patře provzdušňují prostor. Největší hala slouží jako distribuční bod pro ostatní prostory, v druhém plánu slouží  jako dočasná výstavní plocha, módní molo.

Prostor poskytuje maximální funkční flexibilitu, je možno jej adaptovat nejširší škále akcí. Její silný scénický a vizuální prvek je násoben zachováním původní industriální atmosféry. Budova zároveň poskytuje velký prostor pro semináře a konference, který může být rozdělen do tří celků pro menší a střední akce.

image

Hlavní hala je přístupná místním, kteří získali nový občanský a výstavní prostor. Veřejný aspekt budovy, která byla dlouho určena k demolici, podtrhuje sousedící plavecký bazén, který vznikl jako součást rekonstrukce, anebo parkovací plochy i pro veřejnost.

Espai Baronda

Autor: Alonso & Balaguer y Arquitectos Asociados
Místo: Carrer la Riba, Esplugues de Llobregat, Barcelona, Španělsko
Zahájení práce: 2006
Dokončení: 2009
Rozloha: 6000 m²
www.alonsobalaguer.com

Intercon HQ

Intercon je jednou z předních kanceláří, která se věnuje interiérovému designu prostor středního a většího měřítka.

Projekt:  kancelář architektonického studio
Dokončeno: 2013
http://www.intercon.es

Foto Adrià Goula

Vstoupit do diskuse

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *