Ateliér ve stodole. By vám přišel vhod

2

3

4

5

6

7

8

9

V minulém roce jsme se v několika příspěvcích (Víkendový dům na Čeřeništi, 3. Etáž) věnovali zajímavým příkladům adaptace původních objektů na zcela novou funkci, v čemž bychom rádi pokračovali i nadále. Díky odvážným a zároveň konvencemi nesvázaným majitelům a architektům vám ukážeme, jak stavby po letech „nový obsah“ získaly, přičemž jejich původní typologie zůstala zachována.

Na začátek roku 2015 uvádíme ateliér ve stodole, který je součástí statku broumovského typu z druhé poloviny 19. století, jenž se překvapivě nachází nedaleko Broumova. Představte si, že si se svou ženou koupíte selské stavení s dalšími přilehlými hospodářskými objekty, které postupně citlivě rekonstruujete.

Co ale se starou stodolou?

Jste malíř a potřebujete ateliér a tak vás napadne, že by mohl být právě v ní. Všechno do sebe pomalu ale jistě začíná zapadat. Po konzultaci s odborníkem, tedy architektem znalým krajové problematiky, v  tomto případě byl přizván Viktor Vlach z ateliéru under-construction architects, najdete společně řešení v podobě skleněného šuplíku zastrčeného do otevřeného prostoru příčně průjezdné stodoly, které se nakonec potvrdí jako schopné. Skleněná krabička ateliéru respektuje osovou vzdálenost krokví a trámů, čímž jej částečně uzavírá a zároveň nechává otevřený pohledům do dílny umělce. Zásadní element každého ateliéru – světlo, vyřeší odebrání dvou řad střešních tašek, čímž vznikne podélné střešní okno. A nízký sklad pro uchování pláten, barev a hotových obrazů se vetkne přímo do krovu, do nějž se vstupuje po původním dřevěném schodišti z průjezdu.

Krátce jsme vás seznámili s příběhem ateliéru ve stodole, jehož vývoj trval od prvotní myšlenky, přes její uchopení až k samotné realizaci téměř 4 roky. Ve srovnání se samotným věkem původního objektu, který má něco přes 150 let je to zanedbatelný úsek. Otázkou zůstává, co se stane, až jednou zase změní majitele, jestli proběhne další adaptace a v případě, že ano, tak na co.

Autor: Viktor Vlach, under-construction architects

Spolupráce: Jan Řehák

Adresa: Broumovsko, Česká republika

Projekt: 2008

Realizace: 2009 – 2011

Fotografie: archiv under-construction architects

Text: Jana Řeháková

Vstoupit do diskuse

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *