Archport: úspěšná záchrana rodinného domu

Architektonickému studiu Archport se úspěšně podařilo revitalizovat rodinný dům z 30. let 20. století, který v sedmdesátých letech podlehl necitelné renovaci. Architekti Vojtěch Hybler a David Dvořák dokázali vyzdvihnout jeho původní charakter a vtisknout mu novou energii.

“Klient, se kterým jsme si velmi dobře porozuměli, požadoval malý nápaditý a chytrý dům s minimem komunikačních ploch, množstvím světla a maximálním propojením se zahradou. Na základě zadání jsme usilovali o maximální zjednodušení. Zároveň jsme hledali výrazný prvek, který by vynikl v uliční zástavbě a akcentoval řadu domů, vznikl tak výrazný nárožní plechový vikýř.” Vojtěch Hybler

Pro Archport se staly funkce a čistota imperativem celé rekonstrukce. Dům byl zbaven všech historických nánosů, stal se vizuálně přívětivým a vnímavým ke svému okolí. Náročným úkolem bylo řešení vnitřní dispozice. Čtyřčlenná rodina potřebovala každý centimetr a tak bylo nutné využít celkovou plochu domu 108m2 na maximum. Nedostatek místa vedl k otevření všech obytných ploch a redukci chodeb, které by domu ubíraly cenné metry. Jedním z řešení “úspory prostoru” se také staly tajné posuvné dveře spojující obyvací pokoj s pracovnou.

“Nejtěžší na realizaci přestavy bylo vypořádat se s některými původními konstrukcemi, které v domě zůstaly. Týká se to obvodového zdiva v přízemí, jenž bylo na mnoha místech ve velmi špatném stavu. Dále bylo potřeba zesílit některé základové konstrukce zejména podél sousedního přilehlého domu, protože se důsledkem nové nástavby a železobetonovým stropem objekt přitížil. Tomu napomáhala i potřeba otevřít vnitřní dispozici a vybourat některé vnitřní nosné stěny. Tím se původně rozložené síly v základových pasech koncentrovaly bodově do určitých částí základů,” dodává Vojtěch Hybler.

Nenapadný dojem domu umocňuje šedá fasáda, která dává vyniknout kontrastním prvkům v extravagantní žluté barvě (vstupní dveře a pumpa na zahradě). V interiéru navazuje žlutou barvou schodiště, stěna vestavěné knihovny nebo židle v jídelně.

Významnou roli hrají v interiéru rostliny. Své výsostné místo mají v prostoru za kuchyňskou
linkou, kde je v případě potřeby možné schovat je za bílou roletu. Zeleň zdobí také schodišťovou halu, pro kterou byl vytvořen speciální piedestal.

K domu patří také původní garáž, která byla přeměněna na zahradní domek se saunou a zazemím pro grilování. Její výrazné a střídmé linie odkazují na období funkcionalismu.

Autor: ARCHPORT
Realizační firma domu: JTM Partners s.r.o.
Realizační firma interiéru: ACER DESIGN s.r.o.
Návrh zahrady a interiérové zeleně: Stanislav Hybler
Místo stavby: Praha – Bohnice
Projekt: 2014 – 2016
Realizace: 04/2016 – 02/2017
Užitná plocha: 173,5 m2
Zastavěná plocha: 108 m2
Plocha pozemku: 362 m2
Foto: Kompost.works /Petr Polák, Matěj Hošek

Architektonické studio Archport se sídlem na pražském Smíchově založili v roce 2013
Vojtěch Hybler a David Dvořák, které kromě archiktektury spojuje láska ke geometrii, jednoduchosti  a úcta ke kontextu. Mezi jejich významné realizace patří rodinný dům v Náletu, renovace sálu pro elitní školu Porg nebo dům v Kyjích.