3 x 3 aneb Rodinný dům z kostiček

Zavřete oči. Jsou vám tři roky, máte tři kostky a stavíte dům. Hotovo? Teď svůj výtvor porovnejte s výsledkem práce architektů slovenského studia Endorfine. Projekt 3 x 3 demonstruje optimální proporci designu a funkčnosti. 

Důvodem pro stavbu dvou rodinnných domků byla touha architektů představit minimalistické, ale přitom ergonomické a moderní bydlení v přírodním prostředí. A samozřejmě ukázat svoje schopnosti. Zakládající partneři bratislavského ateliéru Endorfine proto koupili dvě parcely v Green Resort Golf Estate poblíž obce Hrubá Borša.

Budovy jsou situovány na břehu jezírka golfového areálu, který byl otevřen v roce 2009 pětadvacet kilometrů od Bratislavy.

Jejich cílem bylo vytvoření bydlení, ať už trvalého nebo víkendového charakteru, s nadčasovými parametry funkčnosti a designu vsazeného do prostředí golfového resortu. „V začátcích bylo třeba přehodnotit zadání – velikost, nezbytné místnosti, jejich orientaci, vybavení technologiemi, potřebu a způsob řešení soukromí,“ uvedl Tomáš Dupkala, který na projektu spolupracoval se Štefanem Petrasem, Matúšem Repkou a Pavolem Ružbarským.

Podlahová plocha domů je stejná, odlišují se od sebe systémem řazení jednotlivých prostorů, vertikální vs. horizontální. „Toto seskupení přispělo k tomu, že je výškový dům svým způsobem extrovertem, přízemní introvertem. Domy představují hledání ideálního poměru mezi soukromím a komunikací s okolím, mezi funkčností a krásou, mezi požadavky a možnostmi,“ dodali architekti.

Jednopatrová konfigurace leží na parcele s rozlohou 450 metrů čtverečních, sousední parcela je o sto metrů čtverečních menší, proto autoři zvolili vertikální rozložení. Základem domu je kubus – obytná místnost s kuchyní, jídelním stolem, krbem a terasou. K němu náleží dvě ložnice se samostatnými koupelnami. Zbylé prostory doplňují potřebný komfort. Vstup, sklad a šatník. Domy mají přímý přístup k vodě a výhled na jamku mistrovského golfového hřiště.

 

Jak už napovídá název projektu, stavba se nese v duchu čísla 3. Tvoří ji tři obytné kostky a tři černé ocelové rámy, které vybízejí ke vztyčení pergoly, případně zimní zahrady. U výškové budovy rám navíc poskytuje strukturální oporu.

3 x 3

ARCHITEKT
ENDORFINE, Ing. arch. Tomáš Dupkala, Ing. arch. Štefan Petras, Ing. arch. Matúš Repka, Ing. arch. Pavol Ružbarský
MÍSTO
Hrubá Borša, Slovensko
SPOLUPRÁCE
Ing. Barbora Luptáková, Ing. Milan Árendas
SKLENĚNÁ PŘÍČKA
LIKO-S
ROK
2014
FOTO
studio Flusser, archiv ENDORFINE